FAQ | Sokeroinnit vs. Tatuoinnit

10.12.2020

Kirjoittanut Hanne Pakkanen, tatuoija

Kannattaako tatuoitava alue sheivailla ennen tatuoitavaksi tulemista vai olisiko parempi käydä sokeroitavana?


Elämme tatuointien aikakautta niiden ollessa nykyään enemmän arkinen näky katukuvassa kuin nk. "puhdas" iho. 

Jokainen tatuoinnin ottanut ihminen tietää, että ensitöikseen tatuoija sheivaa karvat tatuoitavalta alueelta. Jokainen, joka on joskus sheivannut, tietää myös, että sheivaaminen on kova rasite iholle ja karva kasvaa nopeasti takaisin ja voi olla hyvinkin terävää sheivauksen johdosta. 

Tatuoinnit usein vaativat vahvistusta väreihinsä n. 10 vuoden sykleissä. Voit edesauttaa kuvasi loistokkuutta kuorimalla ihoasi esimerkiksi kuivakuorintahanskoilla ja ihonkuorintaan tarkoitetuilla naamioilla. Myöskään kosteusvoiteen käytön tärkeyttä ei voi riittävästi rummuttaa. Mikäli jaksat hoitaa tatuointiasi läpi elämän, todennäköisimmin sinulla on hieno tatuointi vielä kiikkustuolissakin!

Miten sheivaaminen sitten vaikuttaa tatuointiin tai sen ottamiseen?

Sheivaamalla ihoa rasitetaan jo ennen tatuoimisen aloittamista, joka voi lisätä kiputunnetta tatuoitavalle sekä vähentää ihon kivunsietoa. 
Mikäli sheivaat alueen jo päivää kahta ennen kotona voi karva olla jo kasvanut ihon pinnan yläpuolelle. Sheivauksen jälkeen karva lähtee oitis kasvamaan takaisin ja aiheuttaa lisä-ärsytystä paranevassa tatuoinnissasi ja voi johtaa myös karvatupentulehduksiin. Karvatupentulehdus on yleisimpiä tatuoinnin tulehduttajia, heti puhtauden ja rasvauksen laiminlyönnin jälkeen.

Miksi ihokarvat sitten pitää poistaa ennen tatuoimista?

Tatuointi itsessään on jo eräänlainen trauman aiheuttaja ihollesi. Mikäli ihokarvoja ei poisteta voi tatuointineula repäistä ihokarvaa tupestaan ja vaurioittaa karvatupen, jolloin tulehdusriski suurenee ja tämä lisää ihoon kohdistuvaa rasitetta. Ihokarvat myöskin tylsyttävät ohutta tatuointineulaa, mikä on jälleen lisärasite ja myöskin hidastava tekijä työskentelyyn.

Miksi sokerointi olisi sitten parempi vaihtoehto?

Sokerointi on kaikella tapaa hellävaraisempi karvanpoistokeino kuin sheivaaminen.
Iho kannattaa sokeroida viimeistään 3 päivää ennen tatuointiaikaasi, jotta iho ehtii toipua ja on sileä sekä hyvinvoiva.

Sokeroimalla ihokarvat, ihosta poistuu myös kuollut ihosolukko, joka parantaa tatuoitavan alueen ihon käsiteltävyyttä ja tekee siitä, yhdessä hyvän kosteusvoiteen kanssa, ihanteellisen alustan uudelle tatuoinnillesi.

Sokeroimalla ihokarva poistuu kokonaisuudessaan, karvatuppea myöten, jolloin traumaa karvatuppeen ei pääse syntymään. Tämä myöskin hidastaa karvan kasvua alueella ja helpottaa kuvan paranemisvaihetta. 

Tatuoidun ihon sokerointi

Tatuoitua ihoa voi sokeroida.

Tatuoinnit haalistuvat ajanmyötä ja suurin aiheuttaja sille on huono ihon hoito sekä kun ihon ylimmän kerroksen pintaan syntyvä kuollut ihosolukko sumentaa kuvaa.

Tatuoidun ihon voi sokeroida uudestaan aikaisintaan 4 viikon paranemisajan jälkeen. Mikäli uudessa tatuoinnissasi on vielä silloin rupea tai kuivia kohtia, on niiden poistuminen odotettava ensin, sillä ne kertovat ettei ihosi ole vielä täysin terve.

Sokeroimalla tatuoitua aluetta kuvan värit säilyvät kirkkaampina sekä ihokarvat eivät sumenna kuvaa. Mikäli iho sokeroidaan säännöllisesti, karvan kasvu heikkenee ja kuva näyttää upealta aina vain.