Jalkahoitoa kotona, kynsien leikkaus

09.03.2021

Askel 1 - Kynsien leikkaus

On kaksi tapaa leikata varpaan kynnet; 1. leikkaa varpaan kynnet 2. lue tämä postaus ja noudata näitä ohjeita. Varpaankynsien leikkaus on niitä harvoja hoidollisia toimia joilla voit hoitaa itsellesi lisää ongelmia. 

Täydellinen kynsien leikkaus on muutakin kuin leikkureiden kanssa heilumista epämääräisesti sinne päin. Mikäli mielit ennaltaehkäistä ongelmia varpaankynsiesi alueella, seuraa näitä simppeleitä ohjeita ja onnistut täydellisesti.

Puhtaus on kaiken A ja O

Paras hetki leikata kynnet, varsinkin suomalaisille, on saunomisen jälkeen mutta suihkukin käy, tai voit myös tehdä pikaisen jalkakylvyn ennen varsinaista operaatiota.  Mitä puhtaammat kynnet ovat, sen parempi, vältä kuitenkin ylipitkiä kylvetyksiä jottet saa kynsiäsi liikaa vettymään. Meidän suosikki kylpytuotteemme on Footlogixin Soak off

Aivan kuten hammasharja, kynsien lyhennysvälineidenkin olisi hyvä olla henkilökohtaisia, varsinkin kotikäytössä jossa ei ole asianmukaisia strerilointivälineitä. Lisäksi optimaalisimmat kynsien lyhennysvälineet ovat erilaisia riippuen siitä lyhennetäänkö aikuisen taikka pienen lapsen varpaankynsiä. Mikäli haluat työskennellä kuin pro, käytä kynsiharjaa ja vaikka appelsiinipuutikkua kynnenalusten puhdistamiseen. Ole kuitenkin varovainen ettet riko kudoksia. Tähän samaan tietoiskuun varoituksen sana kaikille perhehenkilöille, erityisesti lasten kynsien leikkuussa tulee noudattaa varovaisuutta, kynnen alla oleva kudos voi olla todella herkkää, kipuherkkää.

Toinen varoituksen sana kaikille varpaiden näprääjille jotka repivät kuivia ihosuikaleita irti varpaistaan.  älä tee sitä, avaat turhan portin bakteereille asettua kehoosi taloksi. Kuivaan ihoon löytyy muita ratkaisuja kuten esimerkiksi tämä Footlogixin vaahtovoide.

Varpaankynsien hoitamisessa on se kiva piirre että lopputulos säilyy pitkään, teit sen sitten itse tai kävit ammattilaisella.

Kynsi siellä jalkaosastolla kasvaa noin millimetrin kuukaudessa eli tähän megalomaaniseen operaation ei tarvitse alkaa kuin kuukauden tai kahden välein. Mitä sitten jos innostut liikaa ja alat leikellä kynsiäsi useammin? Todennäköisesti kynsiesi oikea pituus alkaa lyhentyä. Liian lyhyt kynsi ei ole tavoite, kynsillä kun sattuu oikeasti olemaan oma tehtävänsä siellä varpaan päässä. Kynsi suojaa varpaasi ihoa paineelta ja hankaukselta esimerkiksi kengässä ollessaan. Jotta asia ei olisi niin yksinkertainen ei kynsi saa olla liian pitkäkään. Omalla 36vuoden kokemuksellani voin vahvistaa että liian pitkä varpaankynsi tulee painamaan kipeästi viereiseen varpaaseen esimerkiksi korkkareissa tai hiihtomonoissa ja pahimmillaan aiheuttaa haavan. Toisekseen liian pitkä kynsi voi tuntua kengässä ikävältä ja jopa hankautua kipeäksi kauttaaltaan.

Mikä on oikea kynnen mitta? Sen löytäminen on helppoa, aseta sormesi varmaan päähän kohtisuoraan, tai voit astua niin lähelle seinää että varpaanpääsi koskettaa kovaa seinäpintaa, jos kynsi osuu juuri ja juuri sormeen tai seinään on pituus oikea. Tsek!

Seuraavaksi tarkastetaan muoto. Muoto on oikea kun se mukailee varpaan pään linjaa mutta ole huolellinen kulmien kanssa, niitä ei saa pyöristää vaikka se omaan silmään näyttäisikin kivalta. Nimittäin kun kynsikasvaa irti patjastaan, vapaa kärki lähtee kuivumaan ja sitä kautta kutistumaan. Tämä voi johtaa siihen että kynnen reunat lähtevät kasvamaan sisäänpäin jolloin puhumme sisäänpäin kasvavasta kynnestä. Toinen ikävä seuraus voi olla kynsivallin tulehtuminen joka pahimmillaan vie sinut lääkärin pakeille.

Kynnet voi lyhentää saksilla, leikkureilla tai vain viilalla mutta yksi pakollinen näistä kolmesta on viilan käyttö. Mikäli sinulla on ongelmia ääreisverenkierrossa, näkösi on heikentynyt tai motoriset taidot eivät ole parhaimmassa terässä suosittelemme pelkän viilan käyttöä. Mikäli edellisestä pedikyyristä on vierähtänyt enemmän aikaa kuin suositeltavaa voi toimintaa nopeuttaa käyttämällä ensin leikkureita tai saksia ja viimeistellä leikkauspinnat viilalla. Leikkauspinnan viilaaminen lisää jalkojen käyttömukavuutta, terävät kynnen reunat eivät repeile taikka paina viereisiin varpaisiin.

Viilalla voi tehdä muutakin, mikäli kyntesi ovat normaalia paksummat voit kynnen päältä viilaamalla ohentaa kynttä, ole kuitenkin varovainen! Mikäli homma tuntuu epäilyttävältä, jätä se ammattilaisen haasteeksi. Jalkahoitajat tekevät sen mielellään puolestasi. Samaten muissa kynsiongelmissa kuten kuperissa ja sisäänpäinkasvavissa kynsissä kannattaa ottaa yhteyttä omaan jalkahoitajaan ja varata rohkeasti oma aika ->

Tutustu jalkahoitovalikoimaamme painamalla tätä linkkiä ja hinnastoon pääset tästä.