Jalkojen päivittäinen hoito

09.03.2021

Jalkasi ovat tärkein liikkumisen välineesi. Kohtele niitä hyvin. Tätä toitotetaan tässä blogissa varmaankin kyllästymiseen asti mutta totta se on; puhtaus on kaiken hyvinvoinnin perusta. Siispä pese jalkasi, ne uskolliset kulkuvälineesi, päivittäin. Ei riitä että kastelet vain jalkasi vedellä. Mukaan tarvitset puhdistustuotteita. Jalkasi tarpeista riippuen voit käyttää miedosti happamia pesuaineita (suihkugeelit), antiseptisia-aineita sisältäviä puhdistustuotteita taikka rasvapitoisia tuotteita. Paras pesuveden lämpötila on 37 astetta eli hieman käden lämpöistä lämpöisempi. Liian kuuma vesi kuivattaa ihoa, usko pois, sitä ei kyllä uskoisi kun katsoo uimahallikeikan jälkeen rypistyneitä sormenpäitä. Asia kuitenkin on tämä, iho jäähdyttää itseään luovuttamalla vettä. Jäähdytys jatkuu vielä kuumalle altistumisen jälkeen joten iho pääsee kuivumaan.

Aloita pesu jalan päältä, käsittele jokainen varvas ja varvasväli erikseen ja lopuksi pyöräytä jalkapohjakin puhtaaksi. Toisinaan haluat varmaankin panostaa tähän vaiheeseen ja tehdä itsellesi jalkakylvyn. Tähän tarkoitukseen suosittelemme hoitolassammekin käytössä olevaa Footlogixin Foot Soak-jalkakylpyainetta.

 Laita vatiin kädenlämpöistä vettä, pumppaus tai pari jalkakylpyainetta ja ehkä muutama koriste? kukan terälehti? ja jalat sisään pariksi minuutiksi.

Kuivaa jalat huolellisesti, kiinnitä erityisesti huomiota varvasväleihin. Niihin jäävä kosteus voi jäädä muhimaan ja pahimmillaan johtaa ihon rikkeymään. Mikäli sinulla on kovettumia jaloissa älä tartu raspiin. Raspin käyttö voi provosoida elimistöä tuottamaan lisää kovettumaa. Sen sijaan panosta hyvään jalkavoiteeseen ja mahdollisesti kuorivia ainesosia sisältävään kovettumavoiteeseen. 

Onko sinulla känsiä, halkeamia kantapäissä taikka karheaa ihoa? Näissäkin tapauksissa päivittäinen rasvaus on kotihoidon ykköstykki. 

Hiero rasvaa ongelmakohtiin pyörivin liikkein, muilla iho alueilla voit olla suurpiirteisempi. Jalkahoitajamme auttaa mielellään oikean tuotteen valinnassa.

Mikäli kärsit voimakkaasta jalkojen hikoilusta voit lopuksi suihkauttaa jalkasprayta jalkateriin ja kenkiin. Mikäli käytät kevennysterapia tuotteita asenna ne tässä vaiheessa, tiesithän että jalkojen kiputiloja, känsiä ja kovettumia voidaan helpottaa erilaisin kevennystuottein ja pohjallisin? Näitä tuotteita myyvät apteekit ja apuvälinekaupat. 

Puhtaat jalat on mukava sujauttaa puhtaisiin sukkiin. Vaihda sukkasi päivittäin , mikäli nukut sukat jalassa vaihda ne kahdesti päivässä. Sukka on oikean kokoinen kun se on hieman jalkaasi suurempi, tarkoitus ei ole että sukka on kuin makkarankuori tai sukkahousu. Liian pienet sukat puristavat ja voivat lisätä jalkojen hikoilua. Pahimmillaan pieni sukkaisuus voi ohjata varpaita virheasentoon ja heikentää verenkiertoa ja lisätä varvasvälien vettymistä.

Huomaa kuitenkin että markkinoilla on tukisukkia, näissä puristavat ja tukevat ominaisuudet ovat tarkkaan mietittyjä. Tukisukkia käyttävät henkilöt joilta löytyy suonikohjuja, turvotusta. Erityisesti seisomatyötä tekevät henkilöt hyötyvät tukisukkien käytöstä. Älä kuitenkaan ala käyttää tukisukkia ilman selvää syytä.

Erityisesti silloin jos kärsit jalkojen hikoilusta suosi luonnonmateriaaleja jotka sitovat itseensä kosteutta, näitä materiaaleja ovat puuvilla, silkki ja villa. Myös urheilusukkavalikoimasta voit löytää itsellesi sopivat kosteutta imevät sukat. Urheilusukat ovat oiva valinta myös silloin kun jalka on altis rikkeymille kuten diabetesasiakkailla on tapana olla.

Muutama sana sukkahuollosta, sukat tulisi pestä 60 asteessa erityisesti silloin jos kärsit sieni-infektiosta mutta muutoinkaan se ei pahaa tee. Markkinoilla on myös desinfioiviapyykinpesuaineita ja jos yhdistät sen 60 asteen pesuun on lopputulos täydellinen.

Työelämä ja työturvallisuusasetukset ovat johtaneet siihen, että me vietämme kokoajan enemmän ja enemmän aikaa kengät jalassa. Tämän vuoksi on tärkeää että vaihtelemme kenkiä useasti päivän aikana. Ei ole hölmöä pitää töissä paria paria työkenkiä jotka vaihtaa lennosta kesken päivän. Näin kengät pääsevä välissä kuivumaan ja raikastumaan eikä jalatkaan pääse hautumaan ja kehittämään infektioita ja ihorikkeymiä. Kengän käyttöikäkin lisääntyy kun materiaali saa välillä levätä. Mikäli kengissä on nauhat, käytä niitä, älä riuhdo jalkaa kenkään ilman nauhojen avaamista tai kenkälusikkaa.

Kuten sukkien kohdalla, myös jalkineiden tapauksessa koolla on väliä. Oikean kokoisen jalkineen sisämitta on puolisenttiä omaa jalkaasi pidempi. Talvella ja silloin kun, puhutaan diabetesjalasta on ylimääräinen sentti vielä parempi. Olet ehkä tottunut kävelemään liian pienillä kengillä. Jos et ole viimeaikoina tarkastanut jalkasi kokoa tee se nyt. Jalka voi kasvaa vielä nuoruusvuosienkin jälkeen esimerkiksi raskauden aikana.

Mikäli kaipaat apua jalkojesi kotihoidossa ja oikeiden hoitotuotteiden valinnassa, olet aina tervetullut meille juttelemaan, varaa vaikka aika jalkahoitoon, olethan sen ansainnut  =)