Jalkahoitojen erot - Kosmetologi vai Jalkahoitaja?

18.11.2020

Jalkahoito kosmetologin tai jalkojenhoitajan (AT) tekemänä, miten ne eroavat toisistaan?

Seuraavassa kerromme sinulle...

-mitä tapahtuu hoidon aikana?

-mitä odottaa hoidosta?

-miten ne eroavat toisistaan?

Jalkahoito tulee mieleen yleensä viimeistään silloin, kun aurinko houkuttelee varpaat nauttimaan ulkoilmasta. Tai, kun askel painaa, kynsi/känsä/syylä tekee kipeetä ja into kävelylenkille haihtuu savuna ilmaan.

Meitä ammattilaisia, keneltä saa apua vaivaan kun vaivaan, on monta.
Kosmetologit, jalkojenhoitajat, jalkaterapeutit...
Mistä sitä sitten tietää kenelle varata aika?


Lyhyesti:

Kosmetologin tekemä jalkahoito on hemmotteleva, kosmeettinen niinkun ammattilaisen nimikin sen sanoo. Leikatan kynnet, poistetaan kovettumia, usein hoitoaikaan saa lisänä myös kuorinnan tai jopa kosteuttavan jalkanaamion. Hieronta ja kynsien lakkaus on tavanperäisesti osa hoitoa.

Jalkojenhoitaja keskittyy enemmän terveyttä edistävään jalkahoitoon. Mikä tarkoittaa, että poistetaan/osataan neuvoa/ kivuliaitakin ongelmakohti jaloissa, esim sisäänkasvaanut kynsi, kivulias känsä tai syylä jalkapohjassa. Jalkahoitaja hio paksuntuuneitä kynsiä (sieni), mutta diagnoosia siitä kumminkaan jalkahoitaja ei tee. Vaan osaa suositella olisko käynti lääkärille ja viljely kynnestä paikallaan.

Hoidon aikana kynnet leikataan, kovettumat poistetaan.

Isoin ero on ehkä siinä, että jalkahoitajan ammattitutkinnon suorittanu osaa ohjeistaa ja hoitaa perussairauksista johtuvissa jalkaterän rakennemuutoksissa, syylien hoidossa, tunnistaa erillaisia mahdollisia virheasentoja jalkaterissä. Hoito on perusteellisempi, jalkaterveyttä edistävää, ei niinkään hemmotteleva.

Jalkaterapeutille ohjaudutaan silloin kun ilmenevät alaraajan tai jalkaterän toiminnanhäiriöt ja rakennemuutokset vaativat yksilöllisiä kevennyksiä, mittauksia ja pohjallisia.
Kansainvälisten tutkimuksien mukaan erilaisita jalkavaivoista kärsii lähes jokainen jossakin elämänsä vaiheessa, esim. jalkakivut, jalkojen väsyminen, puutumine ja turvotus, erillaiset asento- ja kuormitusvirheet, kovettumat, känsät, syylät, sisäänkasvaneet kynneet sekä jalka- ja kynsisieni. Usein vaivat johtuvat puutteellisesta päivittäisestä jalkojen omahoidosta.


Jalkojen omahoitoon kuuluvat:

- jalkahygieniasta huolehtiminen, puhtaus, kynsien leikkaaminen

- ihonhoito (rasvaus), varvasvälien tarkastus

- oikeankokoisten sukkien ja kenkien käyttö

- alaraajojen ja jalkaterän alueen lihasten huolto


Jalkakipu on hälytysmerkki, merkki siitä että jos parin viikon omahoidon jälkeen vaiva ei ole parantunut, kannattaa hakeutua asiantuntijalle syyn selvittämiseksi. Oikeaan aikaan aloitettu hoito saattaa pelastaa pitkäaikaselta vaivalta ja on taloudellisempaa.

Kepeitä askelia!